SIKÇA SORULAN SORULAR

Seansların sıklığı ne kadar olmalı?

Seansların haftada 1 olması önerilmektedir. Özellikle başlangıç aşamasında bu sıklık önemli olmakla birlikte seanslar ilerledikçe seans araları uzayabilir.

Kaç seansta problemim çözülür?

Kişinin motivasyonu, problemin içeriği, seansların sıklığına bağlı olarak bu durum değişkenlik göstermektedir. İlk seansta yapılan değerlendirme sonucunda büyük oranda belirlenir.

Her seansın süresi ne kadar?

  • Bireysel terapi seansları 50-60 dk
  • Çift ve aile terapisi seansları 90 dk sürmektedir.

Ne zaman psikoloğa gitmeliyim?

Yaşadığınız problemler kendi kendine zamanla geçmiyorsa; bu problemler günlük hayatınızı, iş yaşamınızı ve bu alanlardaki ilişkilerinizi zora sokuyorsa; yaşadığınız problemler sizin günlük işlerinize konsantre olmanıza engel oluyorsa; yaşadığınız sorunlar benzer şekilde tekrarlayarak karşınıza çıkıyorsa; problemler karşısında ürettiğiniz çözüm yollarınız işe yaramıyorsa; belirli bir probleminiz olmaksızın kendinizi daha iyi tanımak, birçok konuda farkındalığınızı artırmak, büyümek ve gelişmek  istiyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz.

Psikoterapi nedir?

Bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümü için bir profesyonelle yapılan iş birliği ve iletişim sürecidir. Aynı zamanda bireylerin ruh sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan tekniklerin genel adıdır.

Aile ve evlilik terapisi nedir?

Aile ve evlilik terapisi; aileyi bir sistem ve bütün olarak ele alan bir terapi tekniğidir. Probleme bağlı olarak çocukların katılımı ile de yürütülebilir. Aile terapisinde amaç bireylerin bireysel ruhsal problemlerine odaklanmak değil; bir bütün olarak ailenin tıkandığı noktaları tespit etmek, ailenin çözüm üretme becerilerini geliştirmek, çatışmaları çözme yolları bulmasına yardım etmek, aile üyeleri arasındaki iletişimi güçlendirmek, ilişki problemlerini çözmektir. Aile tanımı içinde anne, baba ve çocuk(lar) olabileceği gibi ebeveyn-çocuk şeklindeki tek ebeveynli aileler, karı-koca şeklindeki çocuksuz aileler yer alabilmektedir.

Çift terapisi nedir?

Evli ya da evli olmayan çiftlerle yürütülen bir terapi türüdür. Bireysel sorunlara odaklanmak yerine çiftler arasındaki iletişim ve ilişki sorunlarına odaklanılır. Çift terapisi; çiftler arasında yaşanabilecek tüm problemlerin yanında evlilik öncesi danışmanlık, evliliğe hazırlık gibi konuları da içermektedir.

Psikodrama nedir?

Psikodrama, bireyin gerçekliğinde yer alan her konunun yeniden ele alınmasını ve sahnelenmesini temel alan bir grup psikoterapi yöntemidir. Bu yöntemle bireyler, yaşadıkları sorunların başkaları tarafından da yaşandığını görüp, sorunlara farklı ve yeni bakış açısı geliştir. Bireyler gerçek yaşamda karşılaşabileceği durumlara psikodrama sahnesinde hazırlanıp, geçmişin yükünden kurtulurken, çözemedikleri sorunlarına, kendilerine ve ilişkilerine farklı bakış açıları getirir. Özetle, psikodrama bireyin grup içinde iyileşmesini sağlayan teknikler bütünüdür. Her oturum; ısınma, oyun ve paylaşım aşamalarından oluşur. Rol değiştirme, eşleme, ayna psikodramanın temel teknikleridir. Bireyler, sahneleme yoluyla geçmiş ve şimdiye ait çatışma ve sorunlarını ya da geleceğe ait beklenti, kaygı ve zorluklarını ele alarak başa çıkma becerilerini görme ve bunları deneme olanağı elde ederken bir yandan da kendilerini geleceğe hazırlar.

Psikodrama yaşantı grubu nedir?

Kendini tanımak, kendisine ya da çevresine dair yeni farkındalıklar edinmek, yaşadığı sorunları yeniden ele almak, sorunlara farklı çözüm yolları bulmak, kısacası kendini ve psikodramayı keşfetmek isteyenlerin katılabileceği gruplardır. Yaşantı grupları aynı zamanda kapalı gruplardır ve oturumlar boyunca gruba yeni üye alınmamaktadır.

  • Haftada 1 kez 2 saatlik oturumlar halinde gerçekleşmektedir.
  • Gruplar 14 kişiden oluşmaktadır.
  • En az 10 hafta devam etmektedir.
  • Gruba seçilecek katılımcılar öngörüşme ile belirlenmektedir.